Jak si nejlépe vylepšit povinné ručení, aby vám dobře sloužilo a pomáhalo

Novinky a tiskové zprávy
Odpovědět
admin
Administrátor
Příspěvky: 56
Registrován: úte 29. lis 2011 8:55:18
Kontaktovat uživatele:

Jak si nejlépe vylepšit povinné ručení, aby vám dobře sloužilo a pomáhalo

Příspěvek od admin »

Všichni víte, co je povinné ručení, znáte princip bonusů a malusů. Víte, co dělat, když uděláte za volantem chybu, která způsobí někomu škodu.

Připomeňte si, s čím nám povinné ručení pomáhá
  • Především kryje škody na majetku a na zdraví či ušlém zisku osobám, které provozem vozidla způsobíte poškozené straně.
  • Součástí povinného ručení je úhrada nákladů spojených s právním zastoupením během procesu uplatňování nároků na náhradu škody.
  • Minimální rozsah krytí škod je daný zákonem. Jde o částku 35 milionů Kč na každého zraněného a také na škodu na majetku. Různé pojišťovny nabízí i vyšší plnění, a to až do částky 200 milionů Kč.
Co se vyplatí připojistit
Pojišťovny nabízí řidičům v rámci povinného ručení celou řadu možností, jak si pojištění vylepšit. Pokud tedy nechcete investovat do havarijního pojištění řidiče, můžete si vybrat na míru to, co považujete za užitečné.

Pár tipů ke zvážení
  • Asi nejoblíbenějším připojištěním je pojištění skel, především čelního skla automobilu. Jde o malou investici, kterou oceníte, když na vaše sklo dopadne kámen a ani nevíte odkud. Ten nabere vymrštěním na síle a na skle udělá „pavučinu“, která se jízdou zvětšuje. Takové sklo je potom nebezpečné a ani silniční hlídka by vás za takový stav vozidla nepochválila. V případě, že máte připojištění s rozumnou spoluúčastí, ušetříte na výměně skla tisíce korun.
  • Asistenční služba už je dnes běžnou součástí povinného ručení. Existují však velké rozdíly mezi službami, které jednotlivé pojišťovny zdarma nabízí a pokud nechcete být nemile překvapení, informujte se o detailech této služby, než smlouvu o povinném ručení uzavřete.
  • Pokud neuvažujete o havarijním pojištění, můžete si v rámci povinného ručení pojistit sedadla v automobilu v rámci povinného ručení. Můžete tak pojistit pouze sedadlo řidiče nebo i ostatní sedadla pro případ úrazu vzniklých během dopravní nehody.
  • Jako levnější variantu k havarijnímu pojištění si můžete také připojistit škody, způsobené srážkou se zvěří. To se určitě vyplatí, pokud jezdíte často po cestách, které vedou podél lesů, kde není oplocení a hlavně večer. Takové srážce jen těžko zabráníte, a to i v případě, že jedete pomalu a ostražitě. Srna nebo jelen jsou velice rychlá zvířata a pokud v noci vyrazí z křoví nebo z vysoké trávy, i malý náraz může napáchat škodu za desetitisíce korun. Opět je potřeba se pečlivě informovat o podmínkách připojištění. Některé pojišťovny mají seznam zvířat, na které se úhrada vztahuje, jiné zase nehradí škodu, pokud k ní dojde v katastru obce. Na srnu můžete ovšem klidně narazit třeba v zimě i na okraji vesnice, pokud jsou například podél cest ovocné stromy a zvěř v zimě hledá zbytky ovoce. Podle statistik se běžně ročně přes 15 tisíc řidičů střetne se srnou nebo jelenem. A těch případů je mnohem více, protože řidiči, kteří nemají připojištění, nemají ani důvod škodu hlásit. Nejkritičtější doba střetu je 22. hodina. Pokud se vám tato nehoda stane, měli byste vědět, jak postupovat. Některé pojišťovny vyžadují přivolání Policie ČR na místo střetu, a to i v případě, že nedošlo k vážným škodám. Je dobré si vše zdokumentovat a se zvěří nemanipulovat. Přivolaní policisté už budou vědět, koho kontaktovat. Zvíře si nemůžete vzít. To by mohlo být posouzeno jako pytláctví. V tomto případě nehoda neovlivní váš pojistný bonus. Pokud byste podobnou událost řešili v rámci havarijního pojištění, váš bonus by to negativně ovlivnilo a stejně tak i cenu havarijního pojištění. Další výhodou je, že v rámci připojištění si můžete sjednat finanční limit plnění dle uvážení, v havarijním pojištění je dán hodnotou automobilu.
Přílohy
calculator-pen-on-personal-finance-documents-photo.jpg

Odpovědět